Textilindustrin är en stor miljöbov, men genom att välja kläder gjorda av mer miljövänliga material kan vi göra stor skillnad. Här får du en guide genom materialdjungeln – det är enklare än många tror!

Varför materialval spelar roll

Klädindustrin har stor påverkan på vår planet. Textilproduktion och konsumtion är faktiskt den fjärde största belastningen på klimatet och miljön inom EU, efter mat, boende och transporter. Textilier hamnar också högt upp på listan när det gäller vatten- och markanvändning, samt användning av råmaterial och utsläpp av växthusgaser. Detta visar tydligt att våra klädval är viktiga. Varje år slängs dessutom enorma mängder kläder – ungefär 12 kg per person i EU! Och endast en liten del, omkring 1%, av materialet i kläder återvinns till nya plagg.

Materialens påverkan

Konventionell bomullsodling, till exempel, kräver stora mängder vatten och bekämpningsmedel. Syntetmaterial som polyester tillverkas ofta av olja och bidrar till spridningen av mikroplaster i haven. Genom att välja bättre alternativ kan vi minska den negativa påverkan.

Naturliga och ekologiska material

Ett bra steg är att välja naturmaterial. Ekologisk bomull är ett utmärkt val. Den odlas utan skadliga kemikalier och bekämpningsmedel, vilket är bättre för både miljön och de som arbetar med bomullen. Ekologisk bomull odlas med metoder som gynnar den biologiska mångfalden.

Andra bra naturmaterial

Linne är ett annat fantastiskt material som kräver mindre vatten och kemikalier än bomull. Även hampa och bambu är bra val, eftersom de växer snabbt och inte kräver mycket resurser. Ull, och speciellt merinoull, kan vara ett bra alternativ om den är certifierad. Då säkerställs god djurhållning och en miljömässigt ansvarsfull produktion. En blandning av merinoull och silke ger dessutom ett lyxigt och hållbart material.

Återvunna material

Genom att välja återvunna material minskar vi avfallsmängden och sparar på jordens resurser. Återvunnen polyester, tillverkad av exempelvis gamla PET-flaskor, är ett bra exempel. Återvunnen bomull är också ett smart val som minskar behovet av ny bomullsodling.

Materialinnovationer

Tencel (Lyocell) är ett material gjort av träfibrer från hållbart skogsbruk, ofta eukalyptus. Det tillverkas i ett slutet system där nästan alla kemikalier återvinns. Piñatex är ett veganskt läderalternativ gjort av ananasblad. Econyl är ett återvunnet nylon framställt av bland annat gamla fisknät. Qmonos, slutligen, är ett material som görs av silkeproteiner och mikrober, utan spindlar, och sägs vara starkare än stål.

Certifieringar som vägledning

GOTS är en bra märkning för ekologisk bomull som kontrollerar hela processen, från odling till färdigt plagg, och säkerställer schyssta villkor.

Andra viktiga märkningar

OEKO-TEX garanterar att kläderna inte innehåller hälsofarliga ämnen. Bionic Finish ECO innebär en miljövänlig vattenavvisande behandling. Woolmark är en kvalitetsmärkning för ull. Bambu Choice finns på kläder av bambu, ofta i kombination med ekologisk bomull. Att hålla utkik efter dessa märkningar gör det lättare att välja mer hållbart.

Certifieringarnas roll

Certifieringarna ger transparens och spårbarhet i produktionskedjan. De sätter standarder för miljömässiga och sociala aspekter, vilket gör det enklare att välja produkter som stämmer överens med dina värderingar.

Kvalitet lönar sig

Kläder av bra kvalitet håller längre, vilket är bra för både miljön och plånboken. Satsa på plagg du verkligen gillar och kan använda länge. Bedöm kvalitet genom att titta på sömmar, materialets tjocklek och hur plagget känns. Välj tidlös design framför snabba trender.

Välja etiska märken

Många svenska modemärken arbetar aktivt med hållbarhet och schyssta arbetsvillkor. Undersök vilka märken som tar ansvar för sin produktion och stödjer en mer hållbar textilindustri. Välj företag som är transparenta med sin produktionskedja.

Secondhand

Att shoppa secondhand är ett av de bästa valen du kan göra. Det förlänger klädernas liv och minskar behovet av nyproduktion.

Viskos och Lyocell

Viskos, gjort av träfibrer, kan vara ett bättre alternativ än bomull, men det beror på tillverkningen. Kemikalier krävs för att omvandla trä till textilfibrer. Sker tillverkningen i ett slutet system, där kemikalierna återvinns, är det betydligt bättre. Lyocell, en typ av viskos (ofta Tencel), tillverkas på detta sätt. Det är svårt att spåra viskosens ursprung. Därför är det viktigt att välja märken som är öppna med sin produktion och att efterfråga information.

Ta hand om dina kläder

För att minska klädernas miljöpåverkan ytterligare är det viktigt att vi använder dem längre och tar hand om dem. Tvätta dem rätt, laga dem om de går sönder och återvinn dem när de är uttjänta. På så sätt bidrar vi till en mer cirkulär klädindustri.

Sammanfattning och tips

Genom att välja miljövänliga material, köpa kläder av god kvalitet, välja etiska märken, handla secondhand och ta hand om våra kläder kan vi göra stor skillnad. Fråga i butiker, leta efter information, välj certifierade kläder och stöd företag som satsar på hållbarhet. Varje steg räknas för en mer hållbar modeframtid!